skip to Main Content

Jobmarketing: de 4 hoofdingrediënten

Met jobmarketing breng je jouw vacature bij je ideale kandidaat. Je positioneert de baan zo aantrekkelijk mogelijk, zodat kandidaten willen solliciteren. Vaak wordt er binnen de recruitment voornamelijk gekeken naar de vacaturetekst. Dat is zonde, want eigenlijk zijn er 4 hoofdingrediënten voor jobmarketing.

Ingrediënt 1: Juiste kanalen

Met jobmarketing breng je jouw vacature dus bij de ideale kandidaat. Dan moet je wel eerst weten waar je die kandidaat kunt vinden. Welke mediakanalen moet je inzetten?

Waar is jouw doelgroep te vinden?

Het is te gemakkelijk om te denken dat jouw kandidaat zich op LinkedIn en Indeed bevindt. Elke doelgroep is ergens anders actief. Het klopt dat er veel mensen op LinkedIn te vinden zijn, maar veel mensen zijn daar ook niet. Denk aan vakmannen en -vrouwen die werken in de techniek of bouw. Die mensen bereik je beter via een vakblad of Facebook. Recruit je in de beauty branche? Je slaagt waarschijnlijk beter op Instagram.

Actief of latent zoekend?

Realiseer je ook dat jouw ideale kandidaat misschien helemaal niet op zoek is naar een nieuwe baan. Dit betekent dat hij of zij geen LinkedIn vacatures bekijkt of op jobboards aan het zoeken is. Zeker in tijden van krapte, moet je proberen de latent werkzoekenden aan te spreken.

Hier bereik je voornamelijk actief werkzoekenden:

  • LinkedIn
  • Jobboards

Hier kun je ook latent werkzoekenden bereiken:

  • Instagram en Facebook
  • Vakbladen

Er zijn ook veel mensen vinden via-via. Oftwel: met referral recruitment.

Ingrediënt 2: Juiste content

Voordat je jouw vacature ergens gaat publiceren, moet je stilstaan bij wat je communiceert. Hoe aantrekkelijk is de vacaturetekst? En is deze tekst wel geschreven voor jouw ideale kandidaat? Hoe verleid je jouw doelgroep nog meer?

Is je vacaturetekst aantrekkelijk?

Een van de grootste fouten die je kunt maken, is je vacaturetekst beginnen met “Dit zijn wij”. Ondanks dat het heel leuk lijkt om over het bedrijf te praten, moet je eerst het gesprek aangaan met de lezer. Spreek hem of haar aan. Verdiep je in je doelgroep en ga na wat hen zou interesseren in de functie. Wees daarnaast duidelijk. Wat houdt de functie in en welk salaris hoort daarbij?

Hoe positioneer je de baan nog meer?

Wat communiceer je nog meer met jouw doelgroep, naast de vacaturetekst? Met alleen een vacature kom je er nog niet. Je wilt je doelgroep interesseren en warmhouden en de baan echt aantrekkelijk positioneren. Waarom zou jouw doelgroep voor deze functie moeten solliciteren?

Wil je jezelf als merk beter in de markt brengen? Dat is employer branding!

Ingrediënt 3: Juiste frequentie

Het is een cliché, omdat het waar is: de kracht van herhaling. Iemand één keer iets laten zien en dan verwachten dat hij het heeft onthouden, is niet realistisch. Als jouw doelgroep jouw vacature een keer voorbij ziet komen, dan zit jouw vacature in het kortetermijngeheugen. Dat blijft dus niet lang hangen. Je wilt dat jouw vacature, en jouw bedrijf, in het langetermijngeheugen terecht komen. Daarom is 1 van de 4 hoofdingrediënten voor jobmarketing: frequentie.

“Herhaling zorgt ervoor dat je informatie langer kan onthouden. Mensen hebben namelijk de neiging om een voorkeur te ontwikkelen voor mensen of dingen die herkenbaar voor hen zijn. Een herhaling van een boodschap zorgt voor herkenning waardoor mensen hier een positiever gevoel bij krijgen.” (Prosu)

Het is bij jobmarketing dus belangrijk om meerdere touch points te hebben: momenten waarop jouw advertentie/vacature/artikel wordt gezien door jouw doelgroep.

Ingrediënt 4: Juiste positie

Je hebt een sterke vacaturetekst, een goed artikel of een aansprekende advertentie. Daarnaast weet je waar je zichtbaar wilt zijn en hoe vaak. Als vierde ingrediënt is het belangrijk om stil te staan bij de positie van jouw uiting. Dit heeft voornamelijk betrekking op bijvoorbeeld vakbladen en jobboards.

Scrollen? Daar doen we niet aan

Ga eens bij jezelf na: als jij de zoveelste nieuwsbrief van de week ontvangt, scrol jij dan helemaal naar beneden? Grote kans van niet. Of als je eens een keer een vacature wilt bekijken op Indeed, klik jij dan door naar pagina 10?

Vakbladen en jobboards bieden daarom verschillende advertentieposities aan. Wil je bovenaan in de nieuwsbrief of op een website komen te staan? Dan betaal je daar uiteraard meer geld voor. Dit is het in de meeste gevallen waard. Ga bij jezelf na: wat heb jij nodig en wat past er binnen jouw budget?

Mixen maar!

Jobmarketing is gebaseerd op data en ervaring. Jobmarketingbedrijven weten als geen ander welke mix voor jou het best zal werken. Uiteraard kun je altijd bijsturen of de focus verleggen. Ga vandaag nog aan de slag met deze 4 hoofdingrediënten voor jobmarketing!

Wil je een keer sparren over jobmarketing of andere recruitmentonderwerpen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

    Back To Top