skip to Main Content

Referral recruitment is essentieel voor employer branding

Nog steeds een ondergeschoven kindje: referral recruitment. Onbegrijpelijk, want referral recruitment is essentieel voor employer branding. Effectieve referral recruitment bestaat uit drie onderdelen.

Employer branding is vanwege de krapte op de markt belangrijker dan ooit. Je moet er als bedrijf, ook als flexonderneming, voor zorgen dat kandidaten naar jou toe komen, in plaats van dat jij steeds op hen jaagt. Een fout die veel bedrijven maken, is dat ze in tijden van krapte spontaan bedenken dat de recruitmentafdeling maar even iets meer aan employer branding moet gaan doen. Dat werkt niet. Branding van een dienst, product of bedrijf, is een langdurig traject. Iets waar continu aan gewerkt moet worden. Daarom is het van belang om hier continu mee bezig te zijn. Een effectieve vorm van employer branding is een doorlopend referral recruitment programma.

Waarom referral als employer branding?

Referral recruitment wil zeggen dat je medewerkers potentiële kandidaten aandragen uit hun eigen netwerk. Echter, is referral recruitment meer dan dat. Werknemers die bijdragen aan het vinden van nieuw personeel, valt hier namelijk ook al onder. Denk aan actief zijn op sociale media of het bespreken van vacatures op een verjaardag. Op die manier worden je werknemers ambassadeur van het bedrijf. En dat kan de beste branding worden die je je kunt wensen.

Mensen die openstaan voor een nieuwe baan, vinden steeds vaker het bedrijf waar zij voor werken een bepalende factor in hun keus. Waar staat het bedrijf voor en hoe is de werkcultuur? Kandidaten zijn op zoek naar het echte verhaal. Referral recruitment versterkt jouw merk op de arbeidsmarkt op een geloofwaardige manier. Het zijn immers de werknemers, de mensen, die het verhaal vertellen in plaats van ‘de organisatie’. Zo voorkom je ook ‘Wij van WC-eend…’.

Elk bedrijf heeft 4 mogelijke ambassadeursnetwerken: medewerkers, stagiaires, alumni en sollicitanten en interimmers. Je hebt als bedrijf dus een gigantisch netwerk dat bij kan dragen aan jouw employer branding. Tijd om daar wat mee te doen!

In het geval van flexondernemers, zoals uitzenders en detacheerders, ligt de focus vooral op tevreden kandidaten. Laat kandidaten die jij succesvol hebt geplaatst het verhaal van jouw bedrijf vertellen.

Wanneer slaagt referral recruitment?

De belangrijkste ambassadeursnetwerken zijn de (flex)medewerkers en stagiaires. Zij zijn op dit moment werkzaam binnen je bedrijf en hen kun je dus meteen inzetten. Ook de te bemiddelen kandidaten binnen een flexonderneming vallen hieronder. Zij ervaren nu hoe het is om met jou te werken; gebruik dat!

De belangrijkste regel voor referral recruitment: beloon je ambassadeurs voor élke wervingsbijdrage

Je (flex)medewerkers of je te bemiddelen kandidaten pas belonen nadat een aangedragen kandidaten is aangenomen, is een achterhaald concept. Bovendien komt dit nogal ondankbaar over, terwijl je wel degelijk dankbaar moet zijn. Hoe fijn is het als de mensen waarmee jij werkt de moeite nemen om het bedrijf te helpen? Elke actie is waardevol en daar moet je mensen voor belonen.

Motiveer je medewerkers volgens eigen inzichten met verschillende beloningen

Ambassadeur worden van de organisatie waarvoor je werkt, moet laagdrempelig en leuk zijn. Verwacht dus niet van je medewerkers dat zij continu kandidaten aandragen of volledige video’s creëren voor op sociale media. Ook het delen van een vacature is al hulp en dus een vorm van referral recruitment. Bepaal wat een geschikte beloning is voor elke bijdragen. Als je niet goed weet hoe je je medewerkers of kandidaten kunt motiveren; vraag het ze!

Communicatie, betrokkenheid en tevredenheid

Dat vragen en betrekken is overigens gedurende het hele traject van belang. Je wilt je (flex)medewerkers of kandidaten niet opdragen iets te doen, je wilt hen aansporen en motiveren. Zorg er ten eerste voor dat zij oprecht tevreden zijn met jou als werkgever of bemiddelaar. Alleen als zij écht blij zijn, werkt referral. Anders niet. Ten tweede zou iedereen te allen tijde op de hoogte moeten zijn van nieuwe vacatures. Zo weten zij wat er speelt en kunnen ze zelf actie ondernemen als ze denken te kunnen helpen. Mensen zijn eerder geneigd te helpen, als ze het gevoel hebben ergens bij te horen. Je doet dit als een team!

Hoe werkt referral software in de praktijk?

Met referral software houd je alles eenvoudig in de gaten. De recruitmentafdeling, of één iemand binnen die afdeling, behoudt met behulp van handige dashboards overzicht over alles dat er gebeurt. Zo zie je bijvoorbeeld welke ambassadeur wat heeft gedaan en of dat ook de bedoeling is. Je kunt sturen, plannen en suggesties doen. Ook beloningen, zoals punten, worden automatisch uitgedeeld.

Dus, referral recruitment is essentieel voor employer branding. Het opzetten van een goed referral programma kost je eenmalig tijd. Maar, hierna profiteer je van een doorlopende campagne waarvan je continu de vruchten plukt.

Wil je een keer sparren over referral recruitment of andere recruitmentsoftware? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

    Back To Top